Strukovno obrazovanje

  Obrtnička komora         22.02.2019.
Kontakt
Domagoj Petrić, savjetnik za obrazovanje
  033 725 493
  obrazovanje-vt@hok.hr

Strukovno obrazovanje omogućava stjecanje zanimanja, a odvija se prema programu sastavljenom od:

  • općeobrazovnog dijela,
  • stručno-teorijskog i
  • praktičnog dijela (naukovanje), te
  • izbornih sadržaja,

a traje tri godine. Posebnost ovog sustava je da općeobrazovne predmete i stručno-teorijski dio naukovanja izvodi srednja strukovna škola, a praktični dio naukovanja licencirana (ovlaštena) obrtnička radionica, radionica trgovačkog društva, a iznimno i školska radionica.

Biti samostalan, slobodno raspolagati svojim vremenom, imati vlastite prihode, biti najbolji - biti majstor u svom poslu, želja je svakog čovjeka. Upisom u obrtnička zanimanja taj san i vama postaje ostvariv. Odaberite pravo zanimanje i krenite u avanturu života u kojoj sami određujete vlastiti put. Bit će nam drago odaberete li obrtničko zanimanje i postanete li dio velike obitelji hrvatskih obrtnika.

Obrtnička zanimanja pružaju mogućnost stalnog napretka u struci, a osim toga, osiguravaju i osobni poduzetnički razvoj. Mogućnost stjecanja majstorskog zvanja, a tim i stjecanje vlastite tvrtke, vrlo je primamljiva. Nadamo se kako i vi želite vlastitim radom utjecati na svoj osobni razvoj, samostalno razvijati svoje poslovanje i postizati najviše domete u izabranom zanimanju.

Licenciranje

Tko može dobiti licencu?

Licencu može dobiti obrtnik koji ima majstorsko zvanje u zanimanju za koje želi primiti naučnika. Uz ovaj uvjet obrtnik/poduzeće mora imati i odgovarajući prostor, odgovarajuću opremu koja omogućava realizaciju najmanje 70% izvedbenog programa praktičnog dijela naukovanja i osigurane mjere higijensko-tehničke zaštite pri radu i zaštite okoliša te propisane sanitarne standarde.
Također mora posjedovati zapisnik o osposobljenosti za rad na siguran način. Obrtnik ili djelatnik zadužen za provođenje naukovanja ne smije biti osuđivan za obavljanje djelatnosti ili zlostavljanje obitelji ili djece. 
Licenciranje obrta obavlja Komisija za izdavanje dozvola (licenci). Broj naučnika koji obrtnik može primiti u svom obrtu ovisi o broju majstora i broju naučničkih mjesta. Po jednom majstoru mogu se primiti najviše šest naučnika na naukovanje. Licenca vrijedi 7 godina i nakon proteka tog roka može se obnoviti.

Ugovor o naukovanju

Za učenika koji želi obavljati stručnu praksu u radionici obrta ili poduzeća, sklapa se ugovor s roditeljem učenika. Evidenciju ugovora o naukovanju vodi Hrvatska obrtnička komora.

Licencirani subjekti.xlsx
Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.